ua en ru

Сьогодні є сенс вкладати гроші в нерухомість - експерт

Президент Асоціації Фахівців з нерухомості України Олександр Бондаренко радить скористатися зниженням цін на нерухомість і вкладати гроші у нове житло, повідомляє УНН з посиланням на "SV Realty".

Президент Асоціації Фахівців з нерухомості України Олександр Бондаренко радить скористатися зниженням цін на нерухомість і вкладати гроші у нове житло, повідомляє УНН з посиланням на "SV Realty".

За словами есперта, є декілька факторів, які сприяють позитивним прогнозам пожвавлення у сфері нерухомості, зокрема: прийнятна ціна, збільшення кількості трансакцій та бажання українців "позбутися" нестабільної гривні.

"Починаючи з 2007-2008 років я не давав оптимістичних прогнозів. У кінці цього року я вперше дав оптимістичний прогноз, пов'язаний з розвитком ринку нерухомості. По-перше, ціни, як на мене, практично досягли своїх найнижчих показників і можемо назвати це дном. Якщо, наприклад, говорити про Київ, то багато експертів сходяться на думці, що середня зважена ціна квадратного метра на первинному ринку нерухомості залежно від локації приблизно 1000 дол./кв.м. Якщо виміряти в гривнях, то ми можемо побачити невелике зростання, але це пов'язано зі змінами курсу долара по відношенню до гривні. Середній показник практично однаковий ‒ 1000 дол./кв.м. Мова йде про житлову нерухомість", ‒ сказав О.Бондаренко.

Він також зауважив, що ціна на вторинному ринку нерухомості приблизно на 15-20% вища, ніж на первинному. Зокрема, середня ціна квадратного метра на вторинному ринку складає 1200 дол./кв.м.

Крім того він зазначив, що у жовтні місяці кількість угод на ринку нерухомості було вдвічі більше ніж у вересні.

"Якщо до вересня ми констатували критично малу кількість трансакцій на ринку нерухомості, то у жовтні вони зросли вдвічі. Це звісно дуже-дуже мало, оскільки це навіть не сягає третини показників, які були в докризовий період (йдеться про другу кризу, ‒ ред.). Тоді кількість трансакцій в середньому у Києві сягала приблизно 3 тис. на місяць, а зараз стала 1 тис., а ще у вересні їх було лише 500. Це подвоєння, це одне з свідчень того, що потенційний покупець зрозумів, що ціни вже мінімальні і є сенс вкладати гроші в нерухомість", ‒ сказав О.Бондаренко.