ua en ru

"Грузинський прорив" покладуть в основу реформи української реєстрації нерухомості

Систему реєстрації нерухомого майна України будуть реформувати по грузинському принципом. Для обговорення цього процесу за круглим столом зібралися провідні експерти. Про це повідомили в прес-службі ПАТ ХК "Київміськбуд".

Систему реєстрації нерухомого майна України будуть реформувати по грузинському принципом. Для обговорення цього процесу за круглим столом зібралися провідні експерти. Про це повідомили в прес-службі ПАТ ХК "Київміськбуд".

Зокрема, як повідомляється на сайті забудовника, за словами екс-керівника реєстраційної служби Грузії Георгія Вашадзе, зараз в Україні розпочався лише перший етап реформи, спрямований на спрощення реєстраційних процедур, пише УНН.

"Це лише початок реформ, які ми почали спільно з Держреєстром та Мін'юстом. Це нелегка реформа, і ми повинні розуміти, що була велика корупційна складова, тому сьогодні ми не можемо сказати, що всі проблеми вичерпані. Це всього лише проект, який показує, що можна працювати по-іншому: не брати хабарів, реєструвати нерухомість, не створюючи при цьому черг, тобто працювати нормально. Перший етап реформи закінчиться тоді, коли реєстрація нерухомості буде такою ж легкою, як і покупка хліба. Тоді ми й зможемо сказати, що реформа відбулася. Люди у всій Україні повинні відчувати, що держава змінюється, реформується. Надалі ми також будемо співпрацювати з Держреєстру, Мін'юстом, дуже великий пакет підготовлених законів, в тому числі передбачають самофінансування системи, це і зарплати, і бонуси, щоб у працівників не було бажання брати зайвого. Менеджмент Мін'юсту та ШРБУ зараз реально змінює систему, щоб працювати було простіше і легше ", - запевнив Георгій Вашадзе.

У "Київміськбуді" в реформу вірять і сподіваються на її впровадження в найкоротші терміни. Головне - щоб вистачило кваліфікованих фахівців.

"Якщо наші фахівці зможуть втілити в життя ті реформи, які озвучив Вашадзе, то звичайно, що це значно полегшить життя забудовникам. Реєстрацію можна буде робити з офісу, тоді, коли інвестор прийшов і прямо в офісі у нашого фахівця це робить. Тобто фахівець сканує, відправляє в реєстраційну службу, там фахівець приймає рішення, реєструє, а наш фахівець людині видає документи. Якщо до цього ми дійдемо, то - так. Але на шляху такого хорошого нововведення може стати професійний рівень фахівців. На сьогоднішній день в Україні немає таких навчальних закладів, на жаль, які готують таких фахівців", - зазначив заступник директора Департаменту підготовки правовстановлюючих документів ПАТ "ХК "Київміськбуд" Віктор Чорний.

Разом з тим, як відзначили в прес-службі "Київміськбуд", яка нещодавно розпочала активну діяльність робоча група по вдосконаленню законодавства, в яку входять представники КСУ, Укрдержреєстру та представники будівельних компаній. Її силами розроблено ряд механізмів, які стануть основою законопроекту і дозволять створити прозорий, повний і зручний реєстру прав на нерухоме майно. Тому вже найближчим часом можна чекати на "грузинський прорив" в українській системі реєстрації.

"Грузинський прорив" покладуть в основу реформи української реєстрації нерухомості