ua en ru

10 тисяч доларів за квартиру в Донецьку чи Луганську

Ціни на нерухомість в зоні АТО катастрофічно просіли: однокімнатні квартири в Донецьку зараз можна купити за $10-15 тисяч (раніше 30-45 тисяч), двійку можна купити за 15-25 тисяч. Схожа ситуація в Луганську: за однушку просять в районі $10 тисяч.

Ціни на нерухомість в зоні АТО катастрофічно просіли: однокімнатні квартири в Донецьку зараз можна купити за $10-15 тисяч (раніше 30-45 тисяч), двійку можна купити за 15-25 тисяч. Схожа ситуація в Луганську: за однушку просять в районі $10 тисяч.

Зате на спеціальних сайтах з купівлі-продажу нерухомості бум. Всього за шість днів на найбільшому і популярному в Донбасі ресурсі з'явилось 15 тисяч оголошень. Кожне третє - з припискою: "Продаж в зв'язку з виїздом. Хороший торг", повідомляє SV Development.

"Але покупців небагато. Ринок буквально ліг. Якщо в травні-червні ще здійснювалися операції, останній місяць буквально мертвий - колегам, які ще працюють в місті, доводиться дуже туго, - розповіла ріелтор Олександра Крижанівська.
- Вся справа в тому, що в місті ще будуть вестися бойові дії". Втім, якась кількість угод у місті відбувається. За деякими даними, за липень - початок серпня їх було не більше ста.

"Більшість жителів виїхало, і зрозуміло, що купувати або продавати що-небудь найближчим часом вони не будуть", - розповіла донецький нотаріус Владислава Федоренка. - Зараз закриваються тільки ті угоди, які починалися задовго до подій у Донбасі, де були підписані попередні договори. Причому нерухомість продається - держреєстр нерухомого майна продовжує працювати, його не закривали".

У продажу також майно промислового призначення. У списку можна знайти сталеливарний цех площею 12 тис. квадратних метрів (6,5 млн грн) і цілий бавовняний комбінат всього за $80 тисяч.

Продається і VIP-готель в центрі на 2500 квадратів з величезним басейном, тенісними кортами, саунами, боулінгом, винним льохом, більярдними і перукарськими. За розкішний комплекс просять $5 млн. "Ціна вже знижена - всього два тижні тому об'єкт продавали за 6 мільйонів з копійками. Зараз господарі готові поступитися комплекс і бізнес з великим торгом - їм важливо просто врятувати гроші", - розповіли ріелтори.

При цьому залишається велика проблема біженців-іпотечників. За оцінками Міжнародної федерації нерухомості, тільки в Донецьку, Луганську і Ужгороді проживало від 80 до 100 тисяч сімей, які сьогодні не здатні платити за кредитом.
"Окреме питання, чи потрібно їм виплачувати кредит за будинок, зруйнований снарядами. До тих пір, поки проблему не врегулюють законодавчо, є тільки один механізм порятунку - вимагати від банку кредитних канікул до вирішення ситуації", - вважає президент федерації Олександр Бондаренко.