ua en ru

Депозит – поточна ситуація з умовами та переваги інвестування в Банки

Банки намагаються зупинити відтік депозитів з допомогою свого ключового "зброї" - підвищення ставок. Щоб знову привернути увагу вкладників і повернути кошти на рахунку, банкіри почали масово підвищувати ставки на депозит, а в окремих випадках - пропонувати компенсацію втрачених відсотків.

Банки намагаються зупинити відтік депозитів з допомогою свого ключового "зброї" - підвищення ставок. Щоб знову привернути увагу вкладників і повернути кошти на рахунку, банкіри почали масово підвищувати ставки на депозит, а в окремих випадках - пропонувати компенсацію втрачених відсотків.

Середня ставка за річними депозитами у нац. валюті (гривні) вперше більше ніж за рік перевищила рівень 19%, досягнувши 19,02%. Останній раз ціна роздрібних ресурсів перевищувала цю позначку 4 лютого 2013 року - тоді середня ціна депозитів становила 19,06%.З початку року річний індекс депозитів фізичних осіб (UIRD) виріс на 1,36 процентних пункту. Більш помітно підвищився тримісячний UIRD - на 1,62 п. п., до 17,61%.

Пік виведення вкладниками грошей з депозитів стався під час збройних зіткнень у Києві 18-20 лютого. Як заявляв раніше глава НБУ Степана Кубіва, за місяць українці зняли з банківських депозитів 30 млрд грн, або 7% всього роздрібного портфеля. Відтік коштів з депозитів вже уповільнився, але все ще триває.
Щоб знову привернути увагу вкладників і повернути кошти на рахунку(повернути депозит), банкіри почали масово підвищувати ставки, а в окремих випадках - пропонувати компенсацію втрачених відсотків за той термін, коли депозити були зняті достроково, за умови їх швидкого повторного розміщення.

Більше всіх за річні вклади готові платити Platinum Bank, VAB Банк, банк "Фінансова ініціатива" - по 25% кожен, згідно з даними компанії "Простобанк Консалтинг", пише "Коммерсантъ-Україна".
Найближчим часом банкіри очікують припинення відтоку грошей з депозитів, незважаючи на ризики ескалації військового конфлікту."Нас радує, що клієнти починають усвідомлювати марність дострокового розірвання депозитів під впливом емоцій. Гроші клієнтів на депозитах знаходяться в більшій безпеці в банках, ніж удома, враховуючи високу криміногенну обстановку в країні", - відзначає директор з маркетингу та розвитку продуктів Platinum Bank Анджей Олійник.

Однак через занадто великий нестабільності у банків немає причин знижувати ціну грошей. "В умовах політичної кризи, коли вхідні параметри роботи на ринку - ставки овернайт, курс гривні - змінюються кілька разів на день, зниження ставок за депозитами не є доречним",- пояснює керівник інформаційно-аналітичного центру, начальник управління стратегічного менеджменту банку "Юнісон" Ростислав Скляренко. "Мене дивували експерти, які ще три місяці тому прогнозували зниження відсотків за депозитами. Вже тоді було видно, що цього не станеться. Перша й очевидна причина відтоку депозитів - політична криза, до якого приєднався економічний. Однак є і зовнішня причина, що впливає на підвищення процентних ставок не тільки в нашій країні,- це посилення грошово-кредитної політики США", - говорить заступник голови правління "Ощадбанку Росії" Ірина Князєва.
У зв'язку з активним зростанням депозитів на банківському ринку вже почали лунати заклики до їх адміністративного обмеження. Український кредитно-банківський союз (УКБС) звернулася в Нацбанк з пропозицією передбачити верхню межу вартості залучення грошей на депозит на внутрішньому ринку, яку не можна перевищувати.

"Якщо метою Нацбанку і Кабінету міністрів є кредитування економіки, необхідно знизити вартість залучення ресурсів. Наприклад, максимальна планка відсотків по депозитах в доларах може бути встановлена на рівні 7%, в євро - 5%, а в гривні - 13-14%. Тоді можна буде забезпечити кредитування економіки за ціною на рівні близько 17%, а не 24-25%, як зараз. Проте такі правила мають бути єдиними для всієї системи", - розповіла генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

За матеріалами: Коммерсантъ-Україна