ua en ru

Експерти розробили нову систему класифікації житлової нерухомості

На початку 2014 року консалтингова компанія City Development Solutions ініціювала розробку нової класифікації житлової нерухомості.У процесі роботи над класифікацією експертами галузі аналізуються головні классообразующие параметри житла, за якими можна було б структурувати ринок новобудов. Крім того, робоча група обговорює як зробити класифікацію максимально прозорою і зрозумілою для всіх учасників ринку, як здійснювати контроль присвоєння класу об'єкта, а також які вимоги й очікування сьогодні пред'являють покупці до новобудов і які критерії є засадничими для прийняття рішення про купівлю житла.

На початку 2014 року консалтингова компанія City Development Solutions ініціювала розробку нової класифікації житлової нерухомості.

У процесі роботи над класифікацією експертами галузі аналізуються головні классообразующие параметри житла, за якими можна було б структурувати ринок новобудов. Крім того, робоча група обговорює як зробити класифікацію максимально прозорою і зрозумілою для всіх учасників ринку, як здійснювати контроль присвоєння класу об'єкта, а також які вимоги й очікування сьогодні пред'являють покупці до новобудов і які критерії є засадничими для прийняття рішення про купівлю житла.

За словами Ярослави Чапко, директора City Development Solutions, її компанія виступила ініціатором створення нової класифікації, оскільки більшість учасників ринку житла давно прийшли до розуміння, що ринок житла значно змінився і необхідно змінювати підходи до класифікації новобудов: «Чинна класифікація, прийнята в 2006 році, не враховує всіх поточних тенденцій розвитку ринку та особливостей житлових проектів, тому сьогодні клас житлових комплексів кожен учасник ринку трактує по-своєму, часто завищуючи класність пропонованих на продаж об'єктів - зазначає Ярослава Чапко. - Класифікація повинна бути як живий організм, змінюватися і розвиватися, вона неспроможна залишатися незмінною протягом 7-10 років, оскільки переваги покупців, їх смаки і технології будівництва не стоять на місці».

Максим Школьник, керуючий директор Address.ua говорячи про необхідність єдиних стандартів у визначенні класів житла в Україні, підкреслив: «Для покупців нерухомості подібна класифікація - це як рейтингування готелів допомогою надання певної кількості зірок. Багато споживачі не розуміють, як і ким цей рейтинг складається, по яким критеріям, але вони йому довірять і орієнтуються на нього. Тому що це - стандарт галузі. Аналогічно може бути і з класифікацією житла - вона буде сприяти розумінню споживачем якості будівництва того чи іншого об'єкта. А для забудовників, які працюють на системному рівні і пропонують покупцям якісний продукт, класифікація житлових комплексів потрібна для диференціації. Якби була стандартизована класифікація РК, на яку б погодилася більшість операторів ринку, вона б виділила якість їхнього продукту і додала б вартості нерухомості».

Address.ua готовий впровадити для своїх користувачів додатковий функціонал, завдяки якому можна буде шукати нерухомість відповідно до її класом, відразу ж, як дана класифікація буде визнана основними учасниками ринку і галузевими організаціями.

Даний проект класифікації поділяє всі об'єкти нерухомості на бюджетне і престижне житло. В рамках цих груп розглядається п'ять класів: економ, комфорт, бізнес, преміум і де-люкс. На сьогоднішній день близько 20 девелоперів і провідних експертів ринку нерухомості взяли участь у роботі над класифікацією. Серед них: КАН Девелопмент, Столиця, Ліко-Холдинг, Інтергалбуд, UDP, Ковальська, Познякижитлобуд, НЕСТ, ТММ, Seven Hills, Lun.ua, AKVARELI, Kyivmiskbud, Geos, Укрбуд, «Міськцівільпроект».
За матеріалами: Address.ua