ua en ru

Форекс – ринок валют на тиждень, 1-5 грудня

Форекс - минулого тижня фондові індекси зберегли позитивну динаміку. І знову в лідери вирвався німецький індекс DAX, який додав за підсумками п'ятиденки 2,53% на форекс. Почасти цьому сприяли коментарі, зроблені раніше главою ЄЦБ і провокують очікування чергового розширення заходів стимулювання.

Форекс – ринок валют на тиждень, 1-5 грудня

Форекс - минулого тижня фондові індекси зберегли позитивну динаміку. І знову в лідери вирвався німецький індекс DAX, який додав за підсумками п'ятиденки 2,53% на форекс. Почасти цьому сприяли коментарі, зроблені раніше главою ЄЦБ і провокують очікування чергового розширення заходів стимулювання. Почасти, непогана статистика. Індекс IFO продемонстрував зростання вище прогнозів, також як і раніше індекс ZEW. Непогані цифри показав і роздрібний сектор Німеччини. Незважаючи на те, що тиждень була короткою, американські NASDAQ і Dow Jones виросли на форекс, відповідно, на 2,1% і 0,28%, в черговий раз оновлюючи максимуми. Зростанню сприяла змішана статистика, яка дає підстави припускати, що ФРС, можливо, не стане форсувати події у справі почала підвищення ставки. Азіатські індекси продовжили зростати на тлі очікувань збереження ультрам'якої монетарної політики з боку Банку Японії, які тільки посилилися після інфляційних даних. Індекс споживчих цін знизився. Японський Nikkei додав 0,4%, а гонконгський Hang Seng зріс на 2,45%.

Дорогоцінні метали почали тиждень на форекс достатньо позитивно, а ось завершили з істотними втратами. Золото знизилося на 3,07%, срібло втратило 6,31%. Спочатку зниження було обумовлено технічними чинниками, але в подальшому, втрутилася і фундаментальна складова. Після того, як ОПЕК оголосив своє рішення, побоювання можливого швидкого посилення інфляції знизилися, що призвело до падіння попиту на інструменти, які дозволяють хеджувати ці ризики. До того ж, дані по індексу споживчих цін у Німеччині (показник знизився до 5-річного мінімуму) і єврозоні підтвердили, що інфляція залишається на низькому рівні.

Нафта марки Brent за останній тиждень втратила відразу 13,07% на форекс, знизившись до рівня 70,00 доларів за барель. Тиск на котирування "чорного золота" надало рішення ОПЕК не знижувати квоти на видобуток. Таким чином, він дав зрозуміти, що на даний момент його більше хвилює частка ринку, ніж ціни.

AUD/USD за підсумками тижня продемонструвала падіння на 1,82% на форекс. Крім того, що останнім часом долар США явно є фаворитом ринку, тиск на пару чинили і коментарі представника Резервного Банку Австралії про те, що регулятор не виключає можливості додаткового зниження ставки в разі необхідності.

Прогноз ринку форекс на тиждень 1 - 5 грудня

Перший тиждень грудня на форекс буде дуже насиченим з точки зору запланованих звітів. Практично кожен інструмент може отримати власні каталізатори для рухів. 4 Центробанку оголосять свої рішення щодо монетарної політики (РБА, Банк Англії, ЄЦБ, Банк Канади). Крім того, будуть опубліковані дані по індексу ділової активності в промисловому секторі і сфері послуг, а також дані по зайнятості в несільськогосподарському секторі США. Технічно американські індекси виглядають перекупленными в короткостроковій перспективі і це дозволяє чекати їх низхідної корекції. Dow Jones може відкотитися в район рівня 17692 на форекс. Метою корекції Nasdaq може стати рівень 4245,85. Але це зниження цілком може стати досить цікавим моментом для відкриття довгих позицій. Причому рости вони можуть як на тлі сильної американської статистики, так і під впливом недостатньо оптимістичних звітів, оскільки це буде переконувати ринок форекс в тому, що ФРС не стане поспішати з початком підвищення ставки. Тим більше, що ринок форекс зазвичай зростає в період кінець листопада 0 початок грудня. Німецький DAX досить близько підібрався до рівня опору 10000. Пройти його з першої спроби може бути непросто, що також дозволяє чекати низхідній корекції район 9805,5. Однак, якщо риторика Маріо Драгі після оголошення рішення щодо монетарної політики сприятиме посиленню очікувань нових заходів стимулювання, бенчмарк може відновити зростання, націлився на рівень 10055. Гонконгський HSI може відновити зростання на форекс, особливо, якщо дані з ділової активності в промисловому секторі Китаю продемонструють зниження. Нагадаємо, що Банк Китаю 21 листопада знизив ставку вперше з 2012 року і ознаки подальшого ослаблення економіки Піднебесної дозволять чекати нових дій в цьому напрямку. Тому в найближчій перспективі можна чекати, що котирування зроблять спробу повернутися в район рівня 24352 на форекс.

На майбутньому тижні досить цікаву динаміку може продемонструвати золото. Вже в найближчу неділю, 30 листопада, у Швейцарії відбудеться референдум по золоту. Підсумки голосування можуть зробити істотний вплив на ринок цього дорогоцінного металу. Метою голосування є повернення швейцарського золота на територію країни, щоб гарантувати його збереження. Крім того, організатори хочуть домогтися того, щоб золю золота в міжнародних резервах становила не менше 20%. І, якщо ці цілі будуть досягнуті, Швейцарському Національному Банку доведеться в найближчі 3 роки купити 1000 тонн золота (а це близько 50% від річного виробництва в світі). Таким чином, не виключено, що в разі позитивного результату голосування, котирування золота повернуться до опору 1200,00 на форекс, прорив якого відкриє шлях далі вгору до 1233,08. Хоча, за попередніми даними, цю ініціативу готові підтримати лише 38%. І це може призвести до подальшого зниження в район рівня 1139,25 і, далі, до 1100,00 у разі прориву. Срібло, швидше за все, залишиться на одній хвилі з золотом.

Ключова подія для ринку нафти залишилося позаду. В цілому, рішення ОПЕК може сприяти подальшому падінню котирувань "чорного золота". Справа в тому, що ринок нафти вступає в нову фазу свого розвитку, для якої характерні більш низькі ціни, ніж ті, які склалися в попередні роки. Найближча підтримка для нафти марки Brent знаходиться на рівні 66,50 доларів за барель. Але все ж психологічний рівень підтримки в районі якого зараз перебувають котирування (70,00) може спровокувати короткостроковий відкат в район рівня 72,50.

Сьогодні, 1 грудня, курс ієни на найбільшої в Азії Токійській фондовій біржі вперше з серпня 2007 року впав нижче 119 ієн за один долар. Слідом за падінням ієни ключовий індекс Nikkei піднявся до найвищого рівня за той же період і на 03:30 за кв становив 17628,9 пункту.

Зниження курсу ієни і призвело до падіння до мінімального за півтора року рівня національної валюти Республіки Корея /РК/ - на 10:15 /3:15 кв/ за 1 долар в Сеулі давали 1119,50 геть.

Долар зміцнився по відношенню до інших валют на форекс у зв'язку з падінням цін на нафту. "Слабка ієна - це плюс для японських ринків. Долар же зараз користується активним попитом з-за побоювань з приводу уповільнення темпів зростання країн-експортерів нафти", - наводить агентство Bloomberg слова аналітика Okasan Securities Co. Седзі Хиракава.