ua en ru

Яке житло користується найбільшим попитом у Києві?

За підсумками першої декади вересня 2014 року найдешевшим пропозицією стало житло по вул. Восьмого Березня, 7, площею 20 квадратних метрів, яке господарі погоджуються продати за $25 тис. А найдорожчим - за $25 млн в мікрорайоні Нижній Печерськ на майже 2 тис. квадратів (див. нижче).

За підсумками першої декади вересня 2014 року найдешевшим пропозицією стало житло по вул. Восьмого Березня, 7, площею 20 квадратних метрів, яке господарі погоджуються продати за $25 тис. А найдорожчим - за $25 млн в мікрорайоні Нижній Печерськ на майже 2 тис. квадратів (див. нижче).

Якщо на елітну нерухомість як претендував вузьке коло споживачів, так і продовжує претендувати. То коло потенційних покупців економного житла активно розширюється, ріелтори запевняють, що за квартирами вартістю до $30 тис. йде справжнє полювання. Ще навесні таке житло купували як інвестицію або під здачу в оренду, а тепер все частіше для себе.

Дешеве житло скуповують переселенці

У березні в цьому ціновому сегменті вдавалося підшукати в основному "убиті" гостинки на околиці Києві. А тепер почали з'являтися і досить привабливі пропозиції, в непоганому стані і навіть з меблями. Головні покупці такого житла зараз - приїжджі: зазвичай вони погоджуються на покупки, якщо господарі готові поступитися $1-2 тис. до первісної ціни. Продаються такі об'єкти протягом двох місяців - швидко за нинішніми мірками. Адже глобально на ринку нерухомості спад, і багато квартири (особливо в середній ціновій категорії і елітні) не може реалізуватися за півроку-рік. У серпні нових господарів, знайшло 536 київських квартир, це на 17% менше, ніж у липні (642 угоди) і майже втричі менше, ніж у серпні минулого року (1684 угоди).

Житло по $33-38 тис. представлено зараз переобладнаними кімнатами в гуртожитках, готельками, малогабаритними однокімнатними квартирами в спальних районах. До них дуже великий інтерес, насамперед у приїжджих, за адекватною ціною вони продаються досить швидко. І тут робиться вибір між київською пропискою та більш комфортним житлом в передмісті, де за ті ж $30 тисяч можна купити житло в 40 кв. м, а за $40 тис. - 62-64 кв. м.

При цьому вона зазначає, що структура ринку продажів змінилася за рік незначно: Економ-сегмент завжди давав до 70% угод на ринку, зараз в Києві це одне -, двох кімнатні квартири від $50 до $70 тис. Середній сегмент від $100 до $250 тис. теж зберігає стабільний інтерес. А ось елітне житло купувалося в липні і на початку серпня, зараз інтерес на рівні "придивимося". Операції з елітки оформляються зараз лише на оренду.

Хоча кількість реальних продажів нерухомості в Києві скоротилася, інтерес до неї не пропав. Люди продовжують придивлятися, і стежать за зміною цін. У серпні оголошення про продаж однокімнатних квартир у столиці переглядали 803 тис. разів (на 15% більше, ніж у серпні минулого року), двокімнатних - 1,164 млн. разів (на 26%), трикімнатних - 1,280 млн разів (на 28%), чотирикімнатних - 440 тис. (на 14% більше). "Ми бачимо явний відкладений попит. Люди сподіваються, що господарі вторинної нерухомості значно знизять ціни в доларах. Це дійсно відбувається в Києві вже нікого не здивуєш угодою з ціною квадратного метра нижче тисячі.е., однак, думаю, що ще більш різкого зниження вартості в рази не буде", - підкреслив президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Здешевлення житла відбувається дуже плавно і в доларовому еквіваленті - через девальвацію гривні. "На найбільш масові серії в серпні господарі знижували ціни на 5-6 тисяч, щоб швидше продати", - розповів нам ріелтор Валентин Омельченко. Наприклад, трикімнатна квартира на Троєщині в 70 кв. м. (всі кімнати роздільні, два балкони) у серпні подешевшала з $67 до $61 тис., а двійка на Оболоні (41 кв. м., два балкони) - з $53 тис. до $47 тис. "Двокімнатна на Куренівці навесні була виставлена за $52 тис., господарю тоді пропонували $51 тис., а він не хотів поступатися. Тепер же змушений знизити ціну до $45 тис., але цікавляться їй все-одно менше, ніж навесні, - зазначив Омельченко. - Ціни будуть падати і далі з кожної поганою новиною з фронту".

Елітка: одиничні угоди

Продажів елітного житла цієї осені ріелтори не чекають. За їх спостереженнями, одиничні угоди з дорогого житла, укладені в липні-на початку серпня, були відлунням підвищення споживчих настроїв після президентських виборів. "Хто хотів прикупити собі хороми - зробив це два-три роки тому. Господарі, які вклали в будівництво та облаштування мільйони, ціни знижувати не будуть. Ці будинки стоять на продаж вже три-чотири роки, ще постоять. А ті, у кого, можливо, залишилися вільні два-три мільйони, прикупляють собі будиночок в Іспанії чи Німеччині. Це і дешевше, і безпечніше", - прокоментував "Вістям" ситуацію Олександр Рубанов.

Єдине, що може помітно змінити ситуацію - це різке падіння цін за якихось об'єктів. "Звичайно, якщо хтось раптом знизить ціну з 10 млн. доларів до двох, то знайдуться охочі купити, адже всі розуміють, скільки інвестовано в будівництво", - запевнив Дмитро Корчев.

Топ-5 найбільш дешевих квартир

1. Однокімнатну квартиру на вул. Восьмого Березня, 7, площею до 20 кв. м готові продати за $25 тис. З бонусів - косметичний ремонт 2012 р. і обіцянку залишити вбудованих шафа.

2. Малосімейку на Святошині пропонують за $26 тис. З недоліків - загальна кухня на чотири квартири.

3. Однокімнатну квартиру в Бортничах на вул. Леніна, 27, площею 23 кв. м пропонують за $29,5 тис. Як розповіла "Вістям" ріелтор, реалізує квартиру, господарі не готові торгуватися, тому що вже знизили доларові ціни після стрибка валюти - з $33 тис. червні до $29,5 тис.

4. На Борщагівці (вул. Зодчих) виставлено на продаж за $29 тис. однокімнатна квартира площею 22 кв. м. Після капремонту, продається з вбудованою технікою.

5. Однокімнатна квартира на Куренівці (вул. Вернадського, 29, площа 18,5 кв. м) продається за $30 тис. разом зі всіма меблями і технікою (в оголошенні перераховуються стінка, диван, вбудована кухня, холодильник, СМА, телевізор, кондиціонер). Її колишні господарі зробили вибір на користь новобудови, тому хочуть швидко продати це житло, повідомив ріелтор.

Топ-5 найдорожчих квартир

1. Найдорожча резиденція Києва, яка зараз знаходиться у відкритому продажі, розташовується в центрі міста, в мікрорайоні Нижній Печерськ, її вартість становить $25 млн. два котеджі загальною площею 1988,9 м2, з оригінальним дизайном інтер'єру з дорогими меблями. Є сауна, їдальня, спортзал, паркінг.

2. Любителів курортного повітря вже два роки чекає резиденція VIP-класу, площею 1300 кв. м, розташований в лісопарковій зоні Києва, з власним виходом на високий берег і фарватер річки Дніпро. Пятиуровневое житловий будинок з сучасним дизайном інтер'єрів, оснащений ліфтом, вітальні з каміном і роялем, 4 спальні з індивідуальними гардеробними та ванними кімнатами, більярдна, SPA-комплекс, сауна, тренажерний зал, критий басейн з водоспадом, оглядові тераси, оглядовий майданчик, тенісний корт, місце для спуску плавзасобів, причал. Ця резиденція оцінена в $13 млн.

3. На третьому місці ще одна печерська резиденція - котедж з двох будинків загальною площею 1850 кв. м. Кожен з будинків має: 5 спалень, вітальню, кухню-їдальню, гардеробні, ліфт, басейн і гараж на 2 автомобіля. На даху розташована тераса на всю площу будинку з панорамним виглядом на місто і зелені пагорби. Також на території розташований гостьовий будинок площею 154 кв. м з усіма необхідними комунікаціями. Дуплекс обійдеться потенційному покупцеві в $11 млн.

4. Будинок-новобудова в історичному архітектурному стилі з загальною площею 1250 кв. м, розташований неподалік від схилів Дніпра. Загальна вартість становить $8 млн.

5. За резиденцію площею 1217 кв. м, що розташувалася в зоні котеджної забудови , зараз хочуть $ 4848, валютна ціна не змінювалася з жовтня 2012-го.

Джерело:delo.ua

Яке житло користується найбільшим попитом у Києві?