ua en ru

Як вибирати квартиру - інтерв'ю з експертом

Як правильно обирати майбутню квартиру, щоб інвестиції в житло принесли не тільки користь, але і задоволення. На які параметри об'єкта, в якому купується квартира, повинен звернути увагу її покупець?

Як правильно обирати майбутню квартиру, щоб інвестиції в житло принесли не тільки користь, але і задоволення. На які параметри об'єкта, в якому купується квартира, повинен звернути увагу її покупець?

Дуже важливо місце розташування об'єкта. Чим більше зелені навколо, тим краще це позначається на здоров'ї і легше дихається. Тому варто віддавати перевагу РК, поруч з яким є парк або зелена зона.

Дуже багато залежить від того, наскільки продуманий будинок в архітектурному плані: чи враховані ландшафтні особливості, наскільки зручні планування квартир. Варто звернути увагу і на співвідношення між житлової та загальної площею в квартирі - для затишку це має істотне значення. Розташування кімнат у квартирі - важливий фактор. Нестандартні форми кімнат - трикутна кімната, шестикутні або трапецієвидний приміщення, кімната неправильної форми - не зовсім комфортне рішення. Більш зручним варіантом кімнати квартири є хоча б наближено квадратна або прямокутна форма (але не дуже витягнута), радить президент корпорації «Укрбуд» - Максим Микитась.

Екологічність матеріалів - ще один важливий критерій. Краще всього - червона цегла. РК, побудовані з нього, будуть краще зберігати тепло взимку і прохолоду влітку. У такому будинку буде легше дихати, комфортно і безпечно для здоров'я.

Не варто забувати також про інтуїції. Якщо після відвідування об'єкта будівництва або вже готової квартири щось всередині Вам підказало, що це - Ваше місце, значить, так воно і є.

Як компанія-забудовник може підтвердити, що так, ось ці параметри якості реально досягнуті, що покупець може бути спокійний за свої інвестиції в квартиру?

Насамперед візитною карткою компанії-забудовника і свідченням певного рівня якості є вже здані в експлуатацію житлові комплекси. Наявні сертифікати якості також багато про що говорять.

Незалежно від масштабу компанії, її історії та репутації, необхідно уточнювати наявність ліцензії, дозвільної документації на будівництво, сертифікатів відповідності стандартам. Наявність міжнародних сертифікатів буде безперечною перевагою. Особливу увагу варто приділити вивченню договору.

Яким чином покупець сам може переконатися в тому, що компанія забудовник дійсно виконує взяті на себе зобов'язання в частині якості будівництва?

В першу чергу, покупцеві варто відвідати об'єкти, які вже здані в експлуатацію забудовником. Таким чином, можна на власні очі побачити, чого варто очікувати від майбутнього житла при інвестуванні в будівництво.

Крім того, важливо відвідати вибраний об'єкт, щоб подивитися на розташування та хід будівництва своїми очима. Наприклад, наша компанія намагається розмістити відділи продажів на кожному об'єкті, щоб покупець прямо на місці міг задати його питання. Якщо говорити про матеріали, то сертифікати відповідності стандартам представлені на об'єктах. Наприклад, група компаній девелопера проектів корпорації «Укрбуд» має сертифікати на систему управління якістю: УкрСЕПРО (ДСТУ ISO 9001-2001), IQNet (ДСТУ ISO 9001-2001) (Швейцарія), DQS GmbH (ДСТУ ISO 9001-2001) (Німеччина).

Якщо б Ви самі купували квартиру, на що Ви звернули особливу увагу при виборі?

Я, як людина сімейна, в першу чергу звернув би увагу на розташування об'єкта та інфраструктуру: наявність парку недалеко від будинку, дитячого садка і школи. Крім того, мені важливо, з чого побудований будинок. Здоров'я - це найцінніше, що у нас є, і треба його берегти, каже Максим Микитась.

Вагомим аргументом в ухваленні того або іншого рішення для мене було б враження від відвідин будівельного майданчика. Вітаються подібні візити потенційних інвесторів з боку компанії-забудовника, як ведеться будівництво об'єкта.

При спілкуванні з менеджерами по продажах звернув би увагу на те, наскільки вони компетентні, відкриті в наданні необхідної інформації. Заохочується інтерес клієнтів до самої будівництві і компанії-забудовнику. Важливим є наявність інформації про хід будівництва в такому вигляді, щоб було можливим відстежити її динаміку.

Відповідь на питання, кому передається після введення в експлуатацію ЖК, також для мене мав би певне значення. Адже якщо в подальшому експлуатацію будинку буде здійснювати власна експлуатаційна служба, що входить в одну структуру з забудовником, то в їх інтересах забезпечити якісне будівництво, щоб надалі нести менше витрат.

Інтерв'ю з президентом корпорації УкрБуд, Максимом Микитасем, опубліковано за матеріалами редакції dengi.ua.