ua en ru

Коливання курс гривні – чого очікувати від ринку нерухомості?

Сьогодні, основні зміни відбулися на ринку первинної нерухомості, який досить різко відреагував на коливання курс гривні до долара США. Підвищення вартості будівельних, оздоблювальних і пально-мастильних матеріалів спричинило за собою збільшення собівартості будівництва. Щоб не зупиняти будівництво і не переходити на менш якісні матеріали, забудовники почали підвищення вартості квадратного метра не тільки для нових продажів, але і для тих покупців, які придбали квартиру в розстрочку.

2013 рік ознаменувався повним відновленням ринку нерухомості та введенням в експлуатацію понад 11 млн. кв. м. житла. Багато забудовники почали розвиток нових об'єктів у другій половині 2013 року і заявляли про запуск ще більшої кількості об'єктів на 2014 рік, але політична і економічна нестабільність в країні внесла свої корективи і змінила плани багатьох будівельних компаній. Що ж чекає будівельний бізнес в майбутньому і всі покупці стануть щасливими власниками своїх квартир?
Ціни змінилися
За даними аналітиків, ринок вторинної нерухомості впевнено тримає ціни в доларовому еквіваленті на рівні минулого року. Після того, як в лютому 2014 року ринок вторинного житла завмер, у березні він почав потроху оживати. Цьому сприяв відтік депозитів з банків із-за недовіри до банківської систем і вибору нерухомості як більш вигідного та надійного інструменту заощадження коштів. Однак експерти кажуть, що продаються в основному ті квартири, продавці яких зафіксували ціни в гривні за курсом від 8,5 грн. до 10 мривен за долар США.
Основні зміни відбулися на ринку первинної нерухомості, який досить різко відреагував на коливання курс гривні до долара США. Підвищення вартості будівельних, оздоблювальних і пально-мастильних матеріалів спричинило за собою збільшення собівартості будівництва. Щоб не зупиняти будівництво і не переходити на менш якісні матеріали, забудовники почали підвищення вартості квадратного метра не тільки для нових продажів, але і для тих покупців, які придбали квартиру в розстрочку.
Практично у всіх забудовників вартість квадратного метра житла у гривні збільшилася. Більшість забудовників прив'язали вартість квадратного метра до курсу гривні до долара США, при цьому в середньому по ринку вартість житла в доларовому еквіваленті знизилася на 10%. На тлі даної ситуації деякі забудовники підвищили гривневу вартість всього на 5-15%, є і компанії, які не переглянули гривневу вартість. В чому ж полягає така хаотична реакція учасників ринку первинної нерухомості?
Надійність забудовника
Незважаючи на те, що більшість забудовників змушені переглядати і підвищувати ціни щодо курсу гривні, ряд компаній пропонують покупцям нерухомість за ціною від 6 000 до 8 000 грн. за кв. м. Наскільки безпечно довіряти свої кошти таким забудовникам?
Собівартість будівництва в 1 кварталі 2014 р. істотно зросла в силу ряду об'єктивних причин, зростання цін на деякі будівельні матеріали становив від 20 до 50%. З урахуванням ряду об'єктивних фактів, ринкова вартість 1 кв. м. житла в столиці не може становити менше $800 - $900.
Великі гравці, що зарекомендували себе на ринку житлового будівництва, такі як, KAN Development, Інтергал-Буд, Stolitsa Group, Київміськбуд встановлюють вартість квадратного метра житла комфорт-класу в середньому не менше $1100-$1300 залежно від місця розташування, ступеня готовності і технічних характеристик об'єкта.
Утримання вартості квадратного метра в цих межах дозволяє великим і надійним забудовникам, таким як UDP, Інтергал-Буд, KAN Development, Stolitsa Group підтримувати планові темпи будівництва, дотримуватися зазначені в договорах терміни введення об'єктів в експлуатацію, не економити на будівельних матеріалах, забезпечувати високу якість виконання будівельних робіт і успішно завершити всі розпочаті проекти.
Ціна в $500-$600 за кв. м при фіксованому курсі гривні на сьогоднішній день не є економічно обґрунтованою. Подібні пропозиції нерідко зустрічаються у забудовників з сумнівною репутацією і малою кількістю зданих і заселених об'єктів. У таких випадках покупець, як мінімум, ризикує не одержати свою квартиру у встановлений договором термін, а часто - і зовсім залишитися без квартири і вкладених коштів.
Практика показує, що об'єкти, що продаються за ціною нижче ринку, вводяться в експлуатацію з суттєвими затримками (до 3-5 років) і є проблемними - відсутні правовстановлюючі документи на земельну ділянку, немає узгодженого проекту будинку, не отримані ТУ для підключення комунікацій, будівництво ведеться з порушенням чинних ДБН і норм безпеки. Оформлення права власності на квартири в таких будинках часто стає неможливим через відсутність необхідних документів та погоджень.
«Чорний список» забудовників
Фахівці ринку нерухомості відзначають, що багато з столичних новобудов, які пропонуються за заниженою ціною за курсом гривні до долара, входять в список проблемних об'єктів Асоціації допомоги постраждалим інвесторам.
З метою захисту інтересів потенційних покупців і постраждалих інвесторів Конфедерація будівельників України 29 квітня 2014 року на круглому столі на тему «Як захиститися від афер в будівництві» виступила з низкою важливих ініціатив, які були підтримані провідними фахівцями ринку нерухомості. Серед основного, можна виділити пропозицію про введення системи попередньої реєстрації квартир щоб уникнути подвійних продажів, створення рейтингу сумлінних забудовників і публікація «чорного списку» компаній, які не виконують свої зобов'язання перед покупцями, передачі недобудов (більше 7 років) місцевим органам влади для завершення будівництва власними силами або із залученням провідних забудовників на пільгових умовах.
Як уникнути недобросовісних забудовників
Для мінімізації ризиків потенційним покупцям варто дотримуватися наступних рекомендацій:
- необхідно перевіряти наявність у забудовника повного пакету дозвільної документації - документи на землю, експертиза проекту і дозвіл на будівництво;
- слід вивчити історію компанії перед покупкою житла, звернути увагу на наявність і кількість зданих і заселених вчасно об'єктів, в яких мешканці отримали право власності;
- перевагу варто віддавати компаніям, які будують житло за власні кошти, так як вони є більш надійними та фінансово стійкими, ніж забудовники, які споруджують за кошти, залучені від продажу або запозичені у банків під заставу квартир.

Коливання курс гривні – чого очікувати від ринку нерухомості?