ua en ru

Нерухомість у Києві: все менше людей хочуть продавати квартири

Ринок нерухомості в кризі. За словами експертів, ситуація тут змінюється щотижня. Причин багато: від девальвації гривні, до політики і небезпеки нової війни. "Обозреватель" розбирався в ситуації.

Ринок нерухомості в кризі. За словами експертів, ситуація тут змінюється щотижня. Причин багато: від девальвації гривні, до політики і небезпеки нової війни. "Обозреватель" розбирався в ситуації.

Продаж квартир відклали до кращих часів

"Якщо на початку року кількість пропозицій про продаж нерухомості по Києву становило 55 тисяч, то зараз ледве досягає 16-18 тисяч", - розповів "Обозревателю" аналітик Консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. Ситуація пояснюється тим, що продавці перебуваю в легкій паніці і не можуть зорієнтуватися, за якою ціною їм продавати квартиру, а покупці думають, що ціни ще впадуть і тому не поспішають укладати угоди.

"Додайте до цього стрибки національної валюти, - продовжує Костецький. - Багато хто розуміють, що якщо продадуть свою квартиру в гривні, то де гарантія того, що завтра гривня взагалі не знеціниться. Тому встановлюють ціну в доларах і на поступки не йдуть".
Ще один удар по ринку нерухомості - невизначеність з банками. Адже будь-яка угода вище 150 тисяч гривень обов'язково проводиться через банк, а останні сьогодні не в найкращому стані.

"Щоб вплинути на ситуацію, необхідно внести поправку в законодавство і зняти обмеження для розрахунку 150 тисяч гривень для готівкових платежів через банк. Хоча б для ринку нерухомості", - говорить Сергій Костецький.

Забудовникам загрожує масове банкрутство

Лихоманить сьогодні і ринок первинної нерухомості. У зв'язку з різким падінням курсу гривні і подорожчанням будівельного матеріалу, забудовники змушені піднімати ціни. І якщо місяць тому один квадратний метр житла коштував 8,5 тисячі гривень, то сьогодні мінімальна вартість - 11,5 тисячі за метр. Кількість інвесторів стрімко падає, і експерти очікують масові банкрутства вже найближчим часом.

"Багато забудовників 80 відсотків своїх квартир продали, а будувати їм ще півтора рочки. До того ж вони змушені постійно підвищувати вартість. Де гарантія того що у забудовників вистачить грошей на будівництво об'єктів і не почнеться масових оголошень банкрутства?" - говорить Костецький.

Люди з валютою - у виграші

У зв'язку з кризовою ситуацією на ринку нерухомості, виникає питання, чи варто в таких умовах вкладати гроші на купівлю квартири?
"Вкладати в нерухомість завжди варто. Зараз це особливо вигідно для людей, у яких є на руках валюта, - говорить директор аналітичного центру Інститут міста Олександр Сергієнко. - Але вкладення стосується тільки житлової нерухомості, не офісів, оскільки кількість фірм, готових орендувати офісні приміщення в останній час стрімко скорочується".
За матеріалами: obozrevatel.com