ua en ru

Ринок нерухомості активізувався

Столичний ринок оренди активізувався ще на початку осені і сьогодні відчуває себе цілком пристойно. Столичні ріелтори пов'язують це з двома основними чинниками.По-перше, пожвавилися приїжджі студенти, які з якихось причин не хочуть жити в гуртожитку. Зрозуміло, що з нинішньої стипендією розраховувати на окрему житлоплощу не доводиться, але молоді люди орендують квартири в складчину. Найчастіше вчотирьох знімають "двушку" на периферії.


Ріелтори переконують непоступливих продавців знижувати ціни і продавати прямо зараз.

"Золота" оренда

Столичний ринок оренди активізувався ще на початку осені і сьогодні відчуває себе цілком пристойно. Столичні ріелтори пов'язують це з двома основними чинниками.

По-перше, пожвавилися приїжджі студенти, які з якихось причин не хочуть жити в гуртожитку. Зрозуміло, що з нинішньої стипендією розраховувати на окрему житлоплощу не доводиться, але молоді люди орендують квартири в складчину. Найчастіше вчотирьох знімають "двушку" на периферії.

Другий момент пов'язаний з постійним потоком переселенців. Фінансові можливості у людей різні, так що "свого" клієнта знаходить будь-яка квартира в Києві - і руїна в спальному районі, і шикарна "трійка" біля метро.

Порівняно з літніми місяцями попит на столичні квартири виріс втричі, - розповіла "Комсомольській правді в Україні" столичний ріелтор Наталія Бишкаева. - Ще в липні мені насилу вдалося здати трикімнатну квартиру з двома санвузлами в хорошому районі за 7 тис. грн. в місяць, а сьогодні її можна здати вже за 9-10 тис. грн. При цьому вартість для квартиронаймачів зараз істотно зростає за рахунок плати за опалення, яка за договором також найчастіше лягає на їхні плечі. За сьогоднішніми тарифами за опалення в такій квартирі доведеться викладати щонайменше 1200 грн. в місяць, так що сьогодні столична оренда фактично стала "золотою".

Дно вже зовсім близько

Нестримне зростання долара минулого тижня трохи сколихнув продажу столичної нерухомості. Паніка змусила людей забирати накопичені депозити, але виявилося, що "приткнути" гривні нікуди: валюту купити неможливо, на ринку металів відбувається не зрозумій що, а продуктів, одягу і телевізорів стільки не потрібно.

Словом, перебуваючи в пошуку чого-небудь більш-менш стабільного і надійного, багато знову згадали про ринок нерухомості, який, на думку експертів, семимильними кроками наближається до свого дна (докладніше див. Грошики). Ще більш привабливою покупку житла в новобудові зробив той факт, що ціни тут найчастіше вказані в гривнях. Так і забудовники не дрімають, навперебій закликаючи клієнтів знижками та осінніми акціями.

Оптимізм експертів викликає і ринок відкладеного попиту, значною мірою спровокований мігрантами зі східних областей та Криму. Поки купівля житла у більшості переселенців не стоїть на першому місці. Проте учасники ринку вважають, що після стабілізації ситуації та поступового зростання економіки попит на столичне житло істотно зросте.

Що стосується вторинного ринку, то посильну лепту в його пожвавлення внесли ріелтори. Їм теж набридло сидіти без діла, от і почали вони переконувати непоступливих продавців вторинки скидати ціни і продавати прямо зараз. Тому що ринок непередбачуваний. І як знати, можливо, під цим "дном" є ще одне, набагато більш глибоке.

Ціни

Ціни в доларах падають, а в гривнях - ростуть
Оголошення про продаж квартир у Києві повні знаків оклику. "Забудьте про оренду! Сьогодні однокімнатна квартира - це доступно! Ви можете її купити!"
Справедливості заради відзначимо, що вартість столичної нерухомості в доларах дійсно впала. За даними порталу domik.ua за останні 20 тижнів середня ціна пропозицій в нових будинках знизилася на 16,5% в доларах. Але при цьому в гривнях за цей же період вона зросла більш ніж на 11%. У середньому квартири на первинному ринку 15 листопада 2014 року продавали по 22994 грн. або за 1474 долари за квадрат.

При цьому, на думку президента FIABCI-Україна Олександра Бондаренка, усереднені показники цінового дна для столичної житлової нерухомості складають на первинному ринку близько $1000 за квадратний метр. Щоб ціна була нижче, повинні бути ліквідовані всі корупційні та тіньові схеми, але поки, на жаль, про це можна тільки мріяти. Дно для "вторинки" знаходиться на рівні 1200 доларів за "квадрат".

А В ЦЕЙ ЧАС

Торгові площі окупують секонд-хенди
Ринок комерційної нерухомості в занепаді: на сьогоднішній день пустує близько чверті комерційних площ. А серед об'єктів, зданих в експлуатацію в цьому році, цей показник ще вище.

Ситуація з торговими центрами трохи краще, адже за покупками люди ходять навіть у найскладніші часи. Тим не менш, якщо в докризові часи окупність торгового центру становила 8-10 років, то зараз навіть 15-річний термін інвестори вважають великою удачею.

Хто себе добре почуває, так це секонд-хенди, які сьогодні можна зустріти на кожному кроці. І там, де ще вчора був стік, парфумерний магазин або навіть фітнес-клуб, сьогодні вже красується вивіска "Одяг з Європи".

Експерти пояснюють: незважаючи на те, що вартість оренди офісних приміщень зросла незначно, катастрофічне падіння продажів робить ведення бізнесу невигідним. А деякі мережі і зовсім прийняли рішення піти з українського ринку. У той же час "секондам" - суцільне роздолля.

Це хороший вид бізнесу, - пояснив "Комсомолці" провідний аналітик компанії SV Development Сергій Костецький. - "Сэкондам" практично безкоштовно дістаються хороші речі, так і вартість розмитнення там невисока. Основна стаття витрат - транспортні, але вони з лишком окупаються попитом з боку українців на одяг з Європи. Так що секонд-хенди від нас не тільки нікуди не підуть, але і будуть розширюватися далі.
За матеріалами: kp.ua