ua en ru

Нерухомість на первинному ринку не подешевшає

Своєю думкою про те, яких змін можна очікувати на будівельному ринку України в зв'язку з революцією, підписанням Асоціації з ЄС та економічною кризою, а також про сумлінність та прозорість роботи вітчизняних будівельних компаній, поділився Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Своєю думкою про те, яких змін можна очікувати на будівельному ринку України в зв'язку з революцією, підписанням Асоціації з ЄС та економічною кризою, а також про сумлінність та прозорість роботи вітчизняних будівельних компаній, поділився Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Незважаючи на всі економіко-політичні складнощі сьогодення, Лев Парцхаладзе впевнений, що вітчизняна будівельна галузь впевнено стоїть на ногах і потребує лише невеликий коригування, щоб повністю відповідати міжнародним стандартам. Однак деякі моменти її розвитку, зокрема, контроль за виконанням взятих на себе будівельниками зобов'язань, вимагають пильної уваги фахівців.

- Чи змінилася ситуація в галузі у зв'язку з що відбулися за останній рік подіями? Яким чином?

Відбулися якісні зміни - нинішнє керівництво країни продемонструвало реальну готовність до реформ. За ініціативою Конфедерації були звільнені чиновники місцевих ГАСКов, причетні до корупційних схем, проходить ряд перетворень, які значно спростять проходження дозвільних процедур в будівництві. Зокрема, величезні черги для того, щоб зареєструвати майнове право на нерухомість відійшли в минуле. Укрдержреєстр надав надання цієї послуги в окрему чергу в центрах надання адмінпослуг, процедура стала дуже зручною і вимагає зовсім небагато часу. У держреєстрі практично ліквідовано чергу в реєстрації об'єктів нерухомості серед членів Конфедерації. Таких прикладів можна навести багато, головне, що ми бачимо реальне зміна відносин і реформи, які давно були необхідні.

- Очікується вихід на вітчизняний ринок зарубіжних будівельних компаній і як це позначиться на розстановці сил у галузі? Чи відіб'ється це на ціноутворення?

Коли ми говоримо про можливості виходу іноземних будівельних компаній на український ринок, то потрібно враховувати деякі особливості законодавчих норм і процедур. Зокрема, поки що можливі кілька варіантів - компанія може бути інвестором, або партнером. Що стосується ціноутворення в будівельній сфері , то тут важливу роль грають інші об'єктивні фактори, але не конкуренція компаній між собою. В даний час будівельники працюють при мінімальної ліквідності, собівартість будівельних матеріалів різко зросла, а ціни на нерухомість на первинному ринку залишилися на колишньому рівні. Цілком очікувано, що відбудеться підвищення, адже будівельники не можуть працювати собі в збиток.

- Очікується переформатування роботи будівельної галузі у зв'язку з підписанням угод з Євросоюзом? Мається на увазі, наскільки діяльність будівельних компаній сьогодні відповідає міжнародним стандартам і документів та що їм доведеться змінювати в майбутньому?

Будівельна галузь в Європі, в основному, працює за Еврокодам, ми в Україні працюємо по ДБН - 80 % яких дісталися нам ще з радянських часів. У 2011 році було прийнято рішення адаптувати всі наші норми у відповідність з Еврокодами, і цей процес просувається, хоч і не дуже швидко.

На практиці досить поширеною є ситуація, коли, наприклад, проекти, розроблені лондонськими архітекторами на замовлення наших компаній доводиться адаптувати вже нашим архітекторам. Тому питання гармонізації українських будівельних стандартів з міжнародними дуже актуальне. В цілому ж українська та європейська дозвільні системи не сильно відрізняються один від одного.

- Як складається ситуація на ринку новобудов сьогодні і які його перспективи?

Багато компаній, які продавали нове житло за цінами в доларах, предлагаютразличные акції та програми лояльності , тому що платоспроможність - зараз проблема № 1 на ринку. У той же час, не варто очікувати, що житло в новобудовах , ціни на яке виставлені в гривнях, різко подешевшає. Цього не станеться, оскільки рентабельності фактично немає.
У перспективі можна очікувати на ринку появи безлічі нових, цікавих і якісних проектів. Провідні будівельні компанії активно розвивають нові пропозиції, але до стадії великих капіталовкладень і будівництва вони не доходять - ринок поки завмер в очікуванні того, як буде розвиватися ситуація далі. Але український ринок продовжує залишатися дуже перспективним і привабливим для інвесторів, тому що у нас низька забезпеченість житлом і потреба в ньому величезна.

- Що відбувається і буде відбуватися з замороженими і недобудованими об'єктами? Чи можна на щось розраховувати обдуреним інвесторам?

Недобудови можна розділити на дві умовні групи. До 2008 року будівельний ринок показав рекордну прибутковість, будувати було надзвичайно вигідно, і ця сфера притягувала всіх, у кого були ресурси - від банкірів до IT-фахівців - взятися за справу. Але в 2009 році, коли відбувся різкий перелом від великої прибутковості до мінімальної, відсутність досвіду і банальне дилетантство взяли своє, новоспечені будівельники не змогли правильно розрахувати всі ризики в результаті їх проекти перетворилися в недобудови.

Інша історія - це будівельні афери як «Еліта-центр». І якщо в першому випадку, надія, що проект, в кінці кінців, буде завершено, все ж є, то в другому - немає, оскільки ніхто спочатку завершувати почате і не планував.
В цілому ж, кількість недобудов з року в рік зменшується. Подекуди бере участь держава, в інших випадках ініціативу беруть платоспроможні приватні компанії.

За матеріалами: domik.ua

Нерухомість на первинному ринку не подешевшає